מה זה חיבור לרגשות ?
חיבור לרגשות הוא אוסף יכולות הקשורות ביניהן וכוללות את היכולת לזהות רגשות, להבחין ביניהם, לתת להם שם, לתת להם מקום, להשתמש בהם, לסמל אותם וכך ולווסת אותם.
פגיעה בחיבור לרגשות מכונה אלקסיתימיה (מיוונית, אי יכולת לתת לרגשות מלים). היא מלווה בפגיעה ביכולת להרגיש, לזהות, ולהתייחס באופן תואם למצבים רגשיים גם אצל אחרים. כך למשל, שכיח קושי בפיענוח הרגש המבוטא בהבעות פנים של אחרים.
למה זה חשוב ?
אלקסיתימיה, פוגעת ביכולת להרגיש, ליהנות, לדמיין, לחוות. ביכולת לחוש ולבטא קירבה, כמו גם סבל, מצוקה וכעס. במקומם, בולטת תפיסה טכנית ו"מעשית" של החיים.
הפגיעה ביכולת להרגיש, מותירה את החיים ואת היחסים עם אחרים ריקים ודלים במידה רבה. בנוסף, הפגיעה נוטה לעורר תסכול, כעס ולעתים התרחקות מצד הקרובים להם.
פגיעה זו, מועדת להפריע ביכולת של האם והאב, לנסח ולהתייחס למצבים רגשיים עבור ילדיהם ובכך ככל הנראה, להגדיל את הסיכון להופעת אלקסיתימיה בילדיהם.
בהיעדר ערוץ רגשי, שכיח למצוא פניה לערוץ הגופני כדרך לביטוי ופריקת מתח. כך שכיח למצוא תחושה של מתח נפשי וגופני לא מוגדר, מיחושים ותסמינים גופנים שונים, ולעתים גם התפרצות של מחלות.
בין היתר ניתן למצוא תלונות על כאבי ראש, מיגרנות, דפיקות לב, מועקה בחזה, קשיים בנשימה, שלשולים, טשטוש ראיה, צרבות, כאבי גב, כאב כרוני, מיחושים אחרים ועוד. בין המחלות שנקשרו לאלקסיתימיה ניתן למצוא אסטמה, מחלות מעי דלקתיות, יתר לחץ דם, מחלות לב, מחלות עור, סרטן שד, אלרגיות ופיברומיאלגיה.
גם מצבים נפשיים דוגמת דכאון והתקפי אימה נקשרו באלקסיתימיה.
לנוכח הפגיעה ביכולת לוויסות רגשי, יש פניה לביטוי ופריקה של המתח והמצוקה בדרכים אחרות. בין הדרכים שנמנו, מופיעים התמכרויות שונות, שימוש בסמים ואלכוהול, הפרעות אכילה, שימוש באכילה כהרגעה, מלווה לעתים בהשמנה ופגיעה עצמית בדרכים שונות, כולל נטיה להתאבדות.
טיפול
אין כיום טיפול מוסכם באלקסיתימיה.
היות וככל הנראה, הצלחת הטיפול כרוכה בהיערכות משמעותית מחדש של המח, נדרש ככלל טיפול ממושך. עם זאת, יש דיווחים לא מעטים על הצלחה בטיפול, המלווה בהטבה בהרגשה האישית, בהטבה ביחסים עם אחרים, ובהטבה או היעלמות של מיחושים ומחלות גופניות.